Как мама учи децата си
Увеличи размера

Как мама учи децата си

  • Код на продукта: 978954908679
  • Наличност: Доставка до 2-3 дни
  • Издадена: 2009
  • Тип на книгата: Мека
  • Брой страници: 47
  • Издателство: Триада
  • Жанр: Детска литература
  • 10.00лв.
- +


"Как Мами учи децата си" е последният непубликуван оригинален ръкопис на Яна Язова, запазен в 1 екземпляр и без край. Съдържа 43 страници и се съхранява в Централния държавен архив. Писан е от август 1970 до 15 август 1971 г. 
 
В книгата Яна Язова събира на едно място всичките си близки. Тя ги нарича "големи" и ги възкресява, за да обучат и възпитат "малките" - деветте момиченца Емилияна, Орияна, Гълъбияна, Радияна, Дорияна, Славияна, Християна, Бибияна и Звездалияна. Папи е инж. Христо Йорданов, съпруг на Яна Язова. Маша Йорданова и Мила Ганчева заболяват едновременно и умират млади през 1942 г. Язова и Христо Йорданов се запознават край болничните легла на умиращите си сестри. Всички големи са вече отвъд при писането на ръкописа. 

Правилата в училището на Мами (прототип на самата Яна Язова) отвеждат към края на романа „Соления залив“ - и по-специално към плановете на Катерина да направи приют за сираци на жертвите от преврата на 9.ІХ.1944 г. А заглавието „Голямо и Малко“ на първата част на „Соления залив“ асоциира с думите „големи“ и „малки“, срещани непрекъснато в „Как Мами учи децата си“. 

Учудващо е, че подобен текст е писан по време на възпитанието до 1989 г. на децата в т.нар. макаренковски стил, но не е изненадващо за авторка като Яна Язова. Жалкото е, че ръкописът или е съхранен частично, или не е завършен. Поне е оцелял след кражбите на оригиналите на неиздадените й творби непосредствено след убийството на писателката през 1974 г. в дома й.

Текстът е разчетен и подготвен от Петър Величков. На корицата е репродуцирана за пръв път неизвестна акварелна скица на Яна Язова от прочутия портретист Григор Найденов.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.

Свързани продукти

https://www.youtube.com/channel/UC2sKEkZR12762hrV2TY3r5A

https://imgwonders.com/user/knigohronika